Waarom zonnepanelen?

Zonnepaneel systemen

Op deze pagina ontdek je essentiële facetten van zonne-energiesystemen. Van het onderscheid tussen string omvormers, optimizer systemen tot hybride oplossingen. Leer over de nuances van zonnepanelen, van watt-piek tot frameopties. Begrijp hoe verschillende dakconstructies, zoals platte en schuine daken, de prestaties beïnvloeden. Verken de keuze tussen een zuidelijke oriëntatie en oost-westopstelling. Onze inzichten in combinatie met een adviesgesprek helpen je weloverwogen beslissingen te nemen voor een efficiënte, duurzame energieoplossing.

String Omvormers

String omvormers vormen een veelgebruikte oplossing in situaties waarin zonnepanelen nauwelijks hinder ondervinden van schaduw. Daarnaast dienen de panelen bij kleine omvormers in maximaal twee verschillende oriëntaties te liggen. In dit systeem worden de panelen in maximaal twee ‘strings’ aangesloten.

Effect van Schaduw op Stroomproductie

Wanneer een paneel in een string minder opwekt vanwege een andere ligging of schaduw, heeft dit ook invloed op de stroomproductie van de overige panelen in diezelfde string. Als het om een enkel paneel gaat, kan dit effect geminimaliseerd worden door gebruik te maken van een enkele optimizer in de string, specifiek gericht op dat paneel.

Beperkingen in Uitleesmogelijkheden

Het is echter belangrijk om te realiseren dat met een string omvormer (zelfs wanneer gecombineerd met een enkele optimizer) alleen de totale opwekking uitgelezen kan worden. Het individueel monitoren van de opbrengst per paneel is niet mogelijk binnen dit systeem.

Optimizer systeem

Wanneer de oriëntatie van zonnepanelen divers is of als schaduwvorming een groot deel van de dag plaatsvindt, schiet een String omvormer tekort voor optimale stroomopwekking. In dit geval is een optimizer systeem aan te raden. Dit systeem bouwt voort op de basis van een String omvormer, maar voegt per paneel een optimizer toe om ervoor te zorgen dat elk paneel optimaal presteert binnen de string.

Gedetailleerde Monitoring en Onderhoud

Met een optimizer systeem kun je bovendien de opwekking per paneel nauwkeurig uitlezen via een handige app. In geval van een defect paneel of optimizer, kun je direct identificeren welke unit vervangen moet worden, terwijl de rest van de panelen ongehinderd blijven functioneren.

Overweging van Kosten en Toekomstige Uitbreidingen

Het is belangrijk op te merken dat een optimizer systeem in de basis een hogere investering vergt dan een String omvormer of Micro omvormers. We bevelen deze optie vaak aan in het kader van een mogelijke toekomstige installatie van een accu. Het biedt een solide voorbereiding op verdere uitbreiding van het systeem.

Micro Omvormers

Micro omvormers, vergelijkbaar met het optimizer systeem, bieden het voordeel van individuele optimalisatie van elk zonnepaneel. Hierdoor kan elk paneel onafhankelijk van de anderen zijn maximale opwekking bereiken. Bovendien is het mogelijk om elk paneel afzonderlijk uit te lezen, waardoor gedetailleerde monitoring eenvoudig wordt.

Efficiëntie en Installatiegemak

Een bijkomend voordeel van micro omvormers is dat er geen centrale omvormer nodig is; in plaats daarvan volstaat een communicatiemodule. Dit minimaliseert de installatiecomplexiteit en vermindert het risico op prestatieverlies als gevolg van defecten in de omvormer.

Overweging van Kosten en Toekomstige Uitbreidingen

Natuurlijk heeft elk voordeel zijn prijs. Micro omvormers zijn doorgaans duurder dan String omvormers. Daarnaast is het belangrijk op te merken dat ze niet geschikt zijn voor hybride systemen, specifiek ontworpen voor toekomstige accu-installaties. In dergelijke gevallen vereist het toevoegen van een accu een apart omvormersysteem.

Hybride voorbereiden of niet?

Een Strategische Beslissing: Accu’s in Onze Buurlanden

In onze buurlanden, waar het concept van salderen niet bekend is, zijn accu’s een gebruikelijke aanvulling op zonnepaneel systemen.

Alles over verschillende zonnepanelen

Typen zonnepanelen

Twee belangrijke onderwerpen op de datasheet van een zonnepaneel. Het Wp-getal (WattPiek) geeft aan hoeveel Watt het paneel geeft bij perfecte omstandigheden. Dit is dus niet het wattage wat het paneel op een Hollands dak gaat geven. Dat is niet erg, maar uiteraard wel handig van tevoren te weten, voordat er verkeerde verwachtingen zijn. Een paneel van 425Wp wekt wel meer stroom op dan een gelijkwaardig paneel van 400Wp.

Naast deze WattPiek getallen is het handig om te kijken naar de efficiëntie van het paneel. Het kan namelijk zijn dat een 450Wp paneel een lagere efficiëntie heeft dan een 425Wp paneel. Dit komt dan puur door het verschil in afmetingen. Efficiëntie wordt berekend door het WattPiek te delen door de afmetingen.

Ook kan het zijn dat er op een dak maar 8 panelen van 450Wp passen (groter formaat, 3.600Wp totaal), maar wel 10 panelen van 425Wp (4.250Wp totaal). Dan is het kiezen voor het grotere paneel dus niet altijd de beste keuze.

Kiezen voor zonnepanelen is een financieel interessante keuze, maar mooi is het vaak niet. Op een plat dak liggen de panelen vaak niet in het zicht. Op een schuin dak is dit vaak wel een ander verhaal. Je kunt kiezen voor een paneel met alleen een zwart frame, je ziet dan in het paneel zelf nog wel de witte randen rondom de solar modules. Dit wordt vaak gezien als een minder mooi paneel.

Je kunt ook kiezen voor een full black paneel. Het frame is dan zwart, de modules zijn dan zwart, de achterfolie is dan ook zwart. Op afstand is dit dan dus een volledig zwart paneel. Het full black paneel is iets kostbaarder, maar als het prominent zichtbaar is op de woning, vaak wel een goede keuze.

Glas-folie panelen hebben aan de voorzijde een plaat gehard glas, in het midden de modules, aan de achterkant een beschermende folie. Glas-glas panelen hebben aan de voorzijde een plaat gehard glas, in het midden de modules en aan de achterkant wederom een plaat gehard glas.

De opbrengst van de panelen gaat naar verloop van de levensduur wat achteruit. Dit komt door “micro-cracks” welke ontstaan door beweging in het paneel. Glas-glas panelen zijn wat stijver dan glas-folie panelen, waardoor ze dus over de volledige levensduur wat minder terugloop hebben in opbrengst.

Daarnaast zijn er ook glas-glas panelen welke via twee zijden stroom opwekt. Wanneer er dus voor een zuid-opstelling wordt gekozen in een veldopstelling, kan dit voor extra opwekking zorgen.

De glas-glas panelen zijn wel duurder in aanschaf, waardoor het niet altijd even interessant is daarvoor te kiezen. Per offerte bekijken wij uiteraard wat de beste keus is.

Type dakconstructies

  • Platdakconstructie
    Het biedt de mogelijkheid om zonnepanelen optimaal te positioneren en te oriënteren ten opzichte van de zon.

  • Schuindak constructie
    De constructie maakt gebruik van speciaal ontworpen montagesystemen die stevig op het hellende dak worden bevestigd.

  • Oost-West en Zuidopstelling
    Bij de installatie van zonnepanelen is de keuze tussen een Oost-West of Zuidopstelling cruciaal voor de energieopbrengst.

Kom in contact
Wij helpen je graag!

Contactgegevens
Telefoon +31 (0)162 748 193
E-mail info@made4solar.nl

Adresgegevens
Made4Solar B.V.
Kerkdijk 15, 4921 XC Made

Naam
E-mailadres
Telefoonnummer
Onderwerp
Je bericht